Kawa to napój, który ma rzesze oddanych fanów na całym świecie. Wciąż pojawiają się nowe pomysły na różne jej wersje i przygotowanie. Czasami jednak kawa zaskakuje nas nie tylko smakiem, ale i… dziwacznością! Jeśli myślisz, że już wszystko wiesz o kawie, koniecznie sprawdź 10 najdziwniejszych rodzajów kawy, które musisz poznać – może i Ty odważysz się spróbować!

Najdziwniejsze rodzaje kawy na świecie mogą zaskoczyć nie tylko smakiem, ale i sposobem podania. Zobacz, co znalazłam dla Ciebie!
Kawa Kopi Luwak – kawa z „niespodzianką
Zaczniemy od jednej z najbardziej znanych, ale i kontrowersyjnych kaw na świecie. Kopi Luwak pochodzi z Indonezji i jest produkowana z ziaren, które przeszły przez układ pokarmowy civety (zwierzęta przypominające małe łaski). Po wydaleniu ziarna są zbierane, myte, suszone i palone. Choć dla wielu brzmi to dziwnie, zwolennicy twierdzą, że nadaje jej to unikalny smak. Jednak ze względu na kontrowersje związane z hodowlą civet, warto wybierać tę kawę tylko z certyfikowanych źródeł.
Kawa z jajkiem – fińska tradycja
W Finlandii kawa z jajkiem, znana jako „Kahvia munalla”, jest częścią tradycji. Ziarna kawy są mielone razem z surowym jajkiem, a następnie zaparzone. Taki napój ma być wyjątkowo gładki i mało kwaskowy. Choć może wydawać się dziwne dodawanie jajka do kawy, wielu Finów uważa tę metodę za idealną na zimowe dni.
Kawa na śwince – kawa z papryką i masłem (Etiopia)
W Etiopii, kolebce kawy, nie brakuje lokalnych wersji tego napoju, które mogą zaskoczyć. Jedną z nich jest kawa z dodatkiem papryki i masła, znana jako „Buna T’ej”. W tej wersji kawa jest przygotowywana z mielonych ziaren, do których dodaje się przyprawy, a także masło. Takie połączenie ma za zadanie poprawić smak i dodać energii – idealne na długie etiopejskie dni. W kategorii najdziwniejsze kawy na świecie – powinna uplasować się w pierwszej trójce!
Kawa z solą – „Salty coffee” (Korea Południowa)
Jeśli kiedykolwiek odwiedzasz Koreę Południową, możesz natknąć się na dziwną tradycję – „salty coffee”, czyli kawę z dodatkiem soli. Choć w pierwszej chwili brzmi to niewiarygodnie, w rzeczywistości sól ma za zadanie złamać gorzkość napoju i wydobyć jego pełny smak. Ciekawe, prawda?
Kawa na wulkanie – kawa z „jajkiem wulkanicznym” (Włochy)
We Włoszech pojawiła się nowa wariacja na temat klasycznej kawy – „caffè con uovo vulcanico”, czyli kawa z jajkiem wulkanicznym. Jajko dodawane jest do kawy, a następnie zaparzone w specjalnym wulkanicznym piecu. Po tej obróbce kawa nabiera niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Choć nie jest to powszechny sposób przygotowywania, w niektórych włoskich kawiarniach można spróbować tej „wulkanicznej” wersji kawy.
Kawa z piwem – kawa „Beer Coffee
Może kawa i piwo to dwa zupełnie różne napoje, ale na świecie są miejsca, gdzie te dwa napoje spotykają się w jednym szklanym naczyniu! W Stanach Zjednoczonych powstał „beer coffee”, czyli połączenie kawy z piwem. Zwykle do kawy dodaje się piwo stout, które nadaje napojowi wyjątkowej gładkości i smakowego głębi. Można to uznać za połączenie dla prawdziwych śmiałków!
Kawa z wody morskiej – „Seawater Coffee
Kawa z wodą morską – brzmi jak żart? A jednak to prawda! W niektórych nadmorskich miejscach, jak w Portugalii, kawa przygotowywana jest na wodzie morskiej, która dodaje jej specyficznego, słonawego posmaku. To dziwaczne, ale dla tych, którzy uwielbiają unikalne smaki, może to być coś do spróbowania.
Kawa z grzanym serem – „Caffè al formaggio” (Włochy)
Jeśli jesteś fanem zarówno kawy, jak i sera, we Włoszech znajdziesz coś, co zaspokoi Twoje kubki smakowe: kawa z topionym serem. „Caffè al formaggio” to kawa, do której dodaje się rozpuszczony ser. To dziwaczne połączenie, ale może być interesującą wariacją na temat porannej kawy.
Zobacz również: Kawa zawieszona- ciekawy włoski zwyczaj!
Kawa z wódką – „Kahlúa Coffee”
Wersja kawy z alkoholem to „Kahlúa Coffee”, który pochodzi z Meksyku. Jest to kawa przygotowana z dodatkiem Kahlúa – likieru kawowego na bazie rumu. Choć kawa z alkoholem nie jest nowością, to połączenie intensywnej kawy i słodkiego, alkoholowego smaku sprawia, że ta wersja naprawdę wyróżnia się na tle innych.
Kawa z lodami – „Affogato” (Włochy)
Choć nie jest to zbyt dziwna kawa, „affogato” to połączenie kawy i lodów, które na pewno zaskoczy każdego, kto nie miał okazji go spróbować. Kawa espresso jest polewana na gałkę lodów waniliowych – to połączenie gorącej kawy i zimnych lodów tworzy wyjątkowy napój, idealny na gorące dni.
Kawa to napój, który nie przestaje nas zaskakiwać. Od tradycyjnych przepisów po dziwaczne, ale fascynujące połączenia smaków – każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli jesteś odważnym miłośnikiem kawy, może czas spróbować czegoś zupełnie innego? Który z tych dziwnych rodzajów kaw skusi Cię do eksperymentowania?
Znałam tylko trzy z nich, ale żadnej osobiście. 😉
Kawa z grzanym serem, o matko. Tego to jeszcze nie piłam.