Barista też człowiek i kiedy poprosisz o konkretne rodzaje kawy, może się obrazić. Espresso z kostkami lodu…serio? Kawa z gałką lodów waniliowych – to profanacja! A jednak, to jedne z najbardziej popularnych kombinacji w upalne dni. Oto jak możesz zrobić je w domu!
Za oknem żar leje się z nieba. Zdecydowanie chętniej niż w pozostałe miesiące w roku, sięgamy po napoje chłodzące. Kawa teoretycznie musi dostosować się do tych warunków, oferując swoje nieco chłodniejsze oblicze. Co nie do końca może się podobać.
Deser z kawą
Zacznijmy od kawy na zimno, która podawana jest z zaskakującą rozrzutnością kaloryczną w wielu restauracjach. To właśnie te ładnie wyglądające szklanki ze spienionym mlekiem, dużą ilością cukru, bitą śmietaną i słodkimi sosami. Do tego dodane podwójne espresso. I jest deser z kawą. Są tacy, którzy uwielbiają takie kawowe wynalazki, jednak ja od nich stronię. Zdecydowanie bardziej, od rozmokłej bitej śmietany w mleku, wolę zjeść dobre ciacho i popić espresso. Bilans kaloryczny będzie właściwie taki sam.
Kawa z gałką lodów waniliowych
Caffe affogato – tak poprawnie nazywa się ten rodzaj kawy. Jest to najczęściej podwójne espresso podane w małej filiżance, z gałką lodów waniliowych w środku. Jak je wykonać w domu?
Potrzebujesz:
- podwójną porcję espresso
- lody waniliowe, wybierz te najlepszej jakości
Wykonanie:
Do małej filiżanki albo pucharka wlewasz espresso a następnie porcję lodów waniliowych. Wypij od razu, bo lody się topią bardzo szybko!
Espresso z kostkami lodu?
No dobra. Ponoć żaden szanujący się barista nie dorzuci do świeżo zaparzonego, aromatycznego espresso, kostek lodu. To tak, jakbyś do zupy pomidorowej dodała lód i powiedziała, że to chłodnik. No profanacja;)
Ale, to nie do końca tak. W upalne dni, chcąc wypić kawę, możesz pokusić się o zrobienie espresso i dorzucenie tam kilku kostek lodu. Smakuje trochę jak rozcieńczona, leka kawa. Sama spróbowałam to raz i nie mam zamiaru już wracać, jednak espresso z kostkami lodu ma swoich zwolenników.
Potrzebujesz:
- podwójną porcję espresso
- kostki lodu
Wykonanie:
Do wysokiej szklanki wlewasz świeżo zaparzone, podwójne espresso, dodajesz kilka kostek lodu.
Tip:
Dzień wcześniej zrób kostki lodu nie z wody, a z mocnego espresso właśnie. Dzięki temu o poranku możesz zapewnić sobie prawdziwego kopa energetycznego. Wrzuć kilka kostek do pół szklanki mleka i ciesz się chłodnym wydaniem kofeiny.
I na koniec…
W kawie najważniejsza jest…kawa. I twoje kubki smakowe. Jedni lubią mieszanki arabiki z owocowymi posmakami, inni z przewagą ziemistej robusty. Nie jest prawdą, że najlepsza kawa to ta najdroższa. Najlepsza to ta, która ci smakuje. Cała reszta to tylko kombinacja różnych dodatków!
Bardzo lubię kawowe desery.
Ja akurat nie lubię takich kombinacji. Ale jeśli ktoś lubi to czemu nie.
Dzis słyszałam o espresso zmieszanej z sokiem pomarańczowym. Brrrr. 😉
O matko. Espresso z sokiem pomarańczowym jest jak…jak…brak mi słów!
Dokładnie 🙂 Uwielbiam kawę czarną ale latem czasami piję również zimną cappucino lub z gałka lodów. I w tym wszystkim decyduje jakość kawy ziarnistej jaką mam 🙂