Dzisiaj będzie o tym rodzaju kawy, którego w ulubionej kawiarnii raczej nie spotkasz. W Europie bowiem jest mało popularna. Za to w Ameryce ponoć można ją kupić na każdym kroku…
Jak słusznie się domyślacie, mocha breve to jeden z wariantów kawy mocha, o której pisałam w ubiegłą środę (zobacz: najpopularniejsze rodzaje kawy – mocha) O ile wtedy, tak w skrócie, chodziło o mega słodkie połączenie bitej śmietany i czekolady, tu mamy odrobinę inne połączenie smakowe. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest bardziej…wytrawne.
Jak zrobić mocha breve?
Przepis jest prosty. Przygotowujemy około 60ml mocnego espresso, oraz 30 ml mleka i 30 ml śmietanki. Mieszankę mleka oraz śmietanki podgrzewamy, musi być mocno ciepła, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Następnie przygotowujemy espresso swoim ulubionym sposobem – jedni wybiorą ekspres, inni kawiarkę, wszystko jest OK. (i wszystko jest lepsze od kawy rozpuszczalnej!)
Do ulubionej filiżanki wlewamy przygotowaną porcję espresso, następnie lekko spieniamy podgrzaną mieszankę mleka i śmietanki, aby potem delikatnie wlać ją do espresso. Ot i cała filozofia, jeżeli chodzi o mocha breve.
Pumpkin mocha breve…w sam raz na halloween…
Przyznam, że z lekkim niesmakiem czytałam przepis na tą odmianę popularnej kawy mocha. Do wykonania dyniowej mokki potrzebujecie bowiem porcję espresso, łyżeczkę kakao, cukier, łyżkę przecieru dyniowego, aromatyczne przyprawy, 1,5 szklanki mleka i oczywiście bitą śmietanę. Wykonanie? W garnku podgrzewasz mleko, dodajesz przyprawy oraz przecier dyniowy. Podgrzewasz. Następnie dodajesz espresso pomieszane z kakao. Do ulubionej filiżanki wlewasz całą miksturę i…przyozdabiasz bitą śmietaną. Uh…słodkie i dyniowe?! To koszmar każdego wielbiciela mocnego aromatu kawy! 😉
Trochę już tych kaw opisałam, kilka jeszcze przede mną. Czy jest coś jeszcze, o czym chciałybyście poczytać w kawowym kontekście?
Wyobrażam sobie, ze obie są przepyszne. Lubię kawę, ale takich wariacji jeszcze nigdy nie próbowałam. W ogóle mój kawowy gust ogranicza się do takich dodatków jak cynamon, wanilia czy czekolada. Nie mam w domu expresu do kawy, to też trochę ogranicza.
Do mnie również ta Halloweenowa wersja mocha breve nie przemawia…
Pozdrawiam
Lili
Ja uwielbiam latte, Twoje propozycje ciekawe 🙂
Kawę kocham do szaleństwa, ale tylko w wersji espresso lub lungo.
Mimo wszystko fajnie się dowiedzieć o innych rodzajach kawy:)
Pozdrawiam:)
ja lubię rozpuszczalną najbardziej. Mielona jest dla mnie za mocna
Nie słyszałam wcześniej o tej kawie. Ciekawy wpis.
mocha breve brzmi bardzo w porządku. Ja w kawie uwielbiam bitą śmietanę 😀
same ekspresso jest dla mnie zbyt mocne i gorzkie.
Ileż tych rodzajów!
O rany ta wersja halloweenowa brzmi po prostu pysznie 🙂 🎃
Cieplutko pozdrawiam w Halloweenowy poranek 🙂
//Karo
Pierwsze słyszę o takiej kawie, ale chetnie bym spróbowała
Nie pijam kawy, o takiej wcale nie słyszałam. Jednak z przyjemnością przeczytałam post i cieszę się z nowej wiedzy na temat takiej wersji kawy. Pozdrawiam serdecznie:))