Wcześniej pisałam o tym, czego raczej trzeba unikać na talerzu. Dzisiaj będzie odwrotnie – co łączyć ze sobą, aby było smacznie i zdrowo? Przeczytajcie!
Pomidor z olejem lnianym – aby witaminy z pomidora zostały przyswojone, należy przyrządzić go z tłuszczem. Najlepiej tym zawierającym kwasy tłuszczowe. Znajdziemy je w olejach roślinnych – lnianym, rzepakowym, z wiesiołka czy w oliwie z oliwek. Należy jednak pamiętać, by nie przekraczać 2 – 3 łyżek dziennie!
Jarmuż i awokado – no nie mogę. Do tego pierwszego kompletnie nie umiem się przekonać – a może po prostu nie umiem go przyrządzać? Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy to chętnie przyjmę. Jarmuż zawiera mnóstwo witamin, składników mineralnych i substancji o właściwościach antyrakowych, których przyswojenie ułatwiają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z awokado
Pomidor i brokuł – każde z tych warzyw ma właściwości antynowotworowe. Kiedy jemy je razem, efekt zostaje wielokrotnie wzmocniony. Osobiście, ostatnio to moja ulubiona kolacja!
Soczewica i czerwona papryka – rośliny strączkowe zawierają żelazo, które trudniej się wchłania. Dodanie do jedzenia witaminy C radykalnie to zmienia, dzięki czemu rośnie produkcja czerwonych krwinek.
Nie wiem jak Wy, ale ja się zrobiłam potwornie głodna! Może mam jeszcze jakiegoś brokuła i pomidora w lodówce 😉
Raczej nie przyszłoby mi do głowy, żeby połączyć pomidora z olejem lnianym lub oliwą z oliwek 😮
Też nie potrafię się przekonać do jarmużu.
Pomidor i brokuł to takie sałatkowe połączenie 😉
A papryka z soczewicą powinna być pyszna!
leseratte.blog.pl
nic tylko przekonać się, czy faktycznie taka pyszna!:)
Każde z tych połączeń stosuję w mojej kuchni, ale stosuję, bo mi tak smakuje, a nigdy się nie zastanawiałam, czy to aby na pewno do siebie pasuje 🙂
Nie można przecież dać się zwariować… jeżeli coś jemy w „niezdrowej” kombinacji raz na jakiś czas, to się przecież wiele nie stanie…
o, moja babcia od zawsze robiła sałatkę brokułową z pomidorem:)
nic tylko brać z Niej przykład;)
O łączeniu oleju z pomidorem wiedziałam z przepisu na sok pomidorowy. Tam jest podana właśnie łyżeczka oliwy z oliwek – a teraz juz wiem dlaczego 🙂
a więc nic tylko stosować!:)
Ooo – wiele słyszałam o takich gryzących i niegryzących połączeniach. Super!
To chyba coś dla mnie. Dobrze wiedzieć.
Bardzo mi się podoba ta dawka wiedzy.
Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Cieszę się i pozdrawiam serdecznie!
Dobrze wiedzieć!
Tylko żeby to jeszcze wszystko zapamiętać;)
Pomidor z olejem lnianym – wolę pomidora z cebulka lub szczypiorkiem 😀
Jarmuż i awokado – nie jadłam ani tego, ani tego 🙂
Pomidor i brokuł – uwielbiam pomidory, uwielbiam brokuły i połączenie pomidor+brokuł 😀
Soczewica i czerwona papryka – lubię czerwoną soczewicę i surową chrupiacą paprykę 🙂 Witamina C jest jednak nie tylko w papryce 🙂
Jarmużu nie polecam, ale awokado jak najbardziej!:)
moja ulubiona para: Soczewica i czerwona papryka! Zdecydowanie 🙂
Masz jakiś przepis na to połączenie? Jakaś sałatka albo coś? zainspirujesz?
Połączenie papryki z soczewicą bardzo mi pasuje. Pomidora z brokułem jeszcze nie jadłam, ale wydaje mi się, że ten zestaw również przypadłby mi do gustu 🙂
Jestem pewna że tak:) Spróbuj!
Nie łączymy herbaty z cytryną.
Pomidora jadam z serem, cebulą i bazylią. Od dziś kropię dodatkowo oliwą.
Serdeczności zasyłam
Możemy łączyć, ale cytrynę wkładamy dopiero wtedy, gdy nie będzie w niej fusów albo woreczka z herbatą, a sam napar nie będzie już bardzo gorący – przynajmniej takie wskazówki znalazłam, gdy chciałam się zorientować w temacie. Swoją sałatkę obowiązkowo skrop oliwa i dodaj kilka uprażonych pestek dyni albo słonecznika…niebo w gębie!
Bardzo ciekawy artykuł, myślę, że zacznę stosować Twoje rady, zwłaszcza, że staram się jeść zdrowo, więc taka mała wskazówka jest dla mnie bardzo przydatna 🙂
W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Ciesze się bardzo:) niby takie małe wskazówki, a potrafią zmienić nastawienie do tego co jemy na co dzień:)
Muszę częściej jeść pomidor z brokułem w takim razie!:) Z Twoich par ta jest najbardziej smaczna!
Oj tak tak – zdecydowanie- do tego jeszcze feta i jest bosko! 😉
Podobno nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem.
Dziękuję za podpowiedzi Agnieszko. 🙂 .
O tym niechlubnym połączeniu też pisałam… przez całe moje dzieciństwo jadłam pomidora z ogórkiem i jakoś nic mi nie było… ale skoro naukowcy mówią inaczej…;)
Jeśli chodzi o jarmuż, to miksuję go w koktajlach. Wypić można, ale smakowego szału nie ma 🙂
Przyznam szczerze, że jarmuż omijam szerokim łukiem, nawet w koktajlach… kiedyś kupiłam przez przypadek, myśląc że to zwykła sałata i… hmmmm… może ja po prostu źle go doprawiam albo przyrządzam i dlatego?
Pomidor i brokuł – muszę kiedyś tego spróbować ^^!
Nie wierzę, że nigdy nie było takiego połączenia na Twoim talerzu! Koniecznie musisz spróbować, zwłaszcza teraz, gdy jest sezon na pomidory i są one najlepsze! (nie tylko malinówki;)
Same przepyszne połączenia 😉
Nic, tylko zrobić sobie „niebo na talerzu”;)
A wiesz, że pary, które przedstawiłaś są mi znane? Pomidor z awokado? Oczywiście. Pomidor z oliwą – jak najbardziej. Tylko jarmużu nie jadłam z awokado. Musze spróbować.:)